Birth Alarm - ett pålitligt larm som talar om när fölet kommer

Visste du att du som stoägare är skyldig att övervaka ditt dräktiga sto inför fölning? 

För de flesta av oss är det en självklarhet då vi inte vill missa det underbara tillfället när fölet anländer. Vi vill också finnas på plats om stoet behöver hjälp under sin fölning. Eller hur?

Vi själva har egen gård och förmånen att kunna vara hos våra hästar under nästan alla dygnets timmar. 

Hur har du det?
Kan du eller någon annan vara på plats snabbt när det är dags?

Vi såg med stor glädje fram emot att i smyg se fölningen komma igång. Vi övervakade 24/7 i flera veckor. Men vi hade god hjälp av både anhöriga och teknik. Vi skall berätta om hur vi gjorde.

Kameror

Vi började med att installera kameror i stallet. Alla våra hästar har kameror i sina boxar numera. Så himla bra att kunna sitta i soffan, vid middagsbordet eller i badkaret och kunna se vad de har för sig när de är inne i boxen. 

De första två kamerorna vi köpte dög inte då vi har dålig mottagning i stallet och kamerorna dessutom visade sig vara känsliga för stallmiljön trots att de var avsedda för utomhusbruk...
Till slut fick vi fatt i riktigt bra kameror som vi kunde lita på. De gav en skarp bild dag som natt och vi kunde se hästarna tydligt utan att störa dem. 

Birth Alarm - fölningsalarm

Det finns flera olika system för fölövervakning på marknaden. Vi sonderade marknaden ordentligt innan vi beslutade oss för just Birth Alarm. Birth Alarm är egentligen ett varumärke som har flera olika typer av fölningsalarm. 

Det finns larm att fästa på grimman och speciella larm som man fäster på en överrullningsgjord. Man väljer larmet utefter stallets, dina och hästens förutsättningar. 

Birth Alarm Lite 2.0

Då vi själva hade möjlighet att prova ut ett passande larm testade vi bl.a. överrullningsgjorden och Birth Alarm Lite 2.0 som man fäster i grimman.
Gjorden gick bort efter några dagar då stoet visade obehag av den.
Vi övergick till det lilla larmet man fäster på grimman. En nätt manick som kopplades upp till våra telefoner. Grimman blev en nätt lädergrimma som kunde gå sönder om stoet skulle fastna i något. 
Denna lösning gillades av stoet och övervakningen blev komplett med larm och kamera.
Hur det gick sen kan du läsa om i nästa blogginlägg.