Jösses vad dyrt det är med strö såsom spån, torv och pellets numera. Helt galet!
Vi på gården gillar mest att använda lantbruksströ som är små, små flingor då det är så otroligt lättmockat. Nästan lika lättmockat som spånpellets faktiskt. Vi tycker dock att lantbruksströ är fräschare och lättare att handha då man inte behöver vattna för att få det lite fluffigt. Dessutom dammar det betydligt mindre än spånpellets om det blir väldigt torrt.
Räknar man på vad man betalar i vikt är oftast lantbruksströ billigare faktiskt. Om man vattnar på stallpelletsen eller spånpelletsen förlorar man ju faktiskt uppsugningsförmågan litegrann då man mättat spånet med vattnet. Så tänker vi men du kanske inte håller med 😉.

hästhuvud i solsken
Visst vill alla vi att våra hästar skall må bra

Mindre spånåtgång med boxmattor

Att man sparar in på spån tycker vi bara är grädde på moset när man talar om boxmattor. Det är absolut inte det vi tycker är viktigast och bästa egenskapen med boxmattor. I princip skulle man bara kunna ha fläckvis med spån just där hästen kissar om man har mattor men hur fint och mysigt är det… Främsta alternativet till att vi lade in sköna boxmattor i våra hästars boxar är den kraftigt ökade komforten de får. Vi har även stallmatta på uppbindningsplatsen. Återkommer om varför längre ner i detta inlägget.

Hästarnas viloplats och säng skall inte vara kall, hård och hal

Oftast har hästboxar ett ganska halt betonggolv som är väldigt oskönt och hårt att komma i kontakt med. Betonggolvet är dessutom väldigt halt och kallt för hästen. Kylan påverkar hästens leder och välmående även om den inte kan tala om det för Men du kommer kanske märka att din häst ligger ner och vilar oftare i sin box, den blir nöjdare i stallet.

Fick hästen själv välja skulle den lägga sig ner i sand eller gräs som ger en mjuk och skön viloplats. Den reser sig snabbt upp på dessa underlag och riskerar inte att fläka sig i samma utsträckning som den gör mot betong.

Djupströbäddar till hästarna

Det skall till en riktigt djup bädd för att undvika att hästen halkar och för att den inte skall komma i kontakt med det hårda, kalla betonggolvet. Djupströbäddar är dock ganska ovanliga nu för tiden då man oftast har för dålig ventilation i stallet för att det skall bli en fin luftmiljö. Det är heller inte alla hästar som klara av att sköta sig i djupströbädden utan de river upp den konstant vilket gör att det kommer att bli en ohälsosam miljö för både hästen och dig då lukten och luftpartiklarna från djupströbädden kommer upp till ytan.

Mindre risk för skador på hästen

Med en stallmatta så ökar du väsentligt komforten för dina hästar i stallet och belastningen på lederna minskar. Det blir lättare att mocka och hålla rent, vilket sparar både tid och kraft. Mattan erbjuder en mjuk och halkfri bädd att stå och ligga på.

Har du en äldre häst kommer det att uppskatta det stabila underlaget och greppet som boxmattorna ger. Har du en häst med pälsskav på haserna eller kotorna kommer du högst troligt se pälsen växa ut på dessa ställen inom kort.

Panik i stallgången

Brukar du ställa hästen i stallgången när du sköter om den eller när hovslagaren och veterinären är på besök kommer du att eliminera risken att hästen halkar i gången om den blir rätt och kastar sig. Betonggolvet är väldigt halt om du har en skodd häst och skaderisken är stor. Du som varit med om en stressad eller panikslagen häst som står uppbunden på ett betonggolv vet precis hur obehagligt det är när hästen börjar bralla – eller hur.
Har du kanske en häst som är lite uttråkad när den står uppställd och håller på att skrapa i gången är det eländet ett minne blott. Du kommer slippa det enerverande ljudet om du har en stallmatta.

En ”dyr boxmatta lönar sig i längden

Inköp av boxmattor kostar en del men när du väl köpt dem kommer de att hålla i många år om du sköter om dem med någon tvätt per år. Strör du dessutom exempelvis Stalosan F (just den använder vi själva) under mattorna minimerar du risken för odörer om urin tränger mellan springorna (om du inte fått riktigt tätt mellan dina mattor).
stallmattor betingar även ett bra andrahandsvärde om du skulle vilja byta ut dem eller byter till annat stall och vill köpa nya som passar den nya boxen. De där transportbanden som en del lägger in i sina stall kan ofta bli snorhala när hästarna kommer in med snöstyltor. De är billiga i inköp, ofta gratis till och med men veterinärräkningen efter en fläkskada kan bli desto dyrare. Vi hade sådana ett par veckor för länge sedan men de skänkte vi vidare då de var värdelösa för vår ena häst som alltid fick styltor och halkade på de släta, glatta transportbanden vi köpt. Man lär sig av sina misstag…

Hos oss hittar du bland annat Profarmas stallmattor / boxmattor som finns tillgängliga i olika tjocklekar beroende på vilken dämpning man önskar på golvet. Mattan finns i två utformningar att välja mellan – en med slät ovansida eller en med ett kryssmönster. Därutöver finns den tillgänglig i olika färger.

Svensktillverkade stallmattor och boxmattor i miljövänligare material

Boxmattorna och stallmattorna från Profarma är dessutom miljövänliga genom att de är producerade i Sverige och tillverkade av återvunnet material. Gummi är väl egentligen aldrig särskilt miljövänligt men använder man återvunnet inhemskt material har man i vart fall gjort en liten insats för miljön. Flertalet billiga boxmattor som finns på marknaden är tillverkade utomlands och då främst i Kina. Aja baja!

En liten film om Profarmas produkter hittar du här

Profarmas boxmattor passar både stallboxar samt i uteboxar och din häst kommer att tacka dig utan att du kan höra den säga det.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *