Bakgrundsmaterial till ljusterapi med Equine LTS

Alla texter och bilder är hämtade från tillverkaren Equine LTS egen web. Vi reserverar oss för felskrivningar då texten är översatt med AI.

Equine LTS – för preparering och skadebehandling av hästar inom sporten

Equine LTS har sin tekniska grund i NASAs forskning om LED-ljusterapi. Utvecklingen inom Light Emitting Diode (LED) har varit exponentiell sedan 2002.
Equine LTS använder LED-chips, dvs inte de gammaldags lysdiodlamporna. Detta ger en mer strömlinjeformad look och 120 graders ljusspridning. 
LED-chipsen är monterade på en flexibel remsa ansluten med resistorer och belagd med en vattenbeständig silikontopp för att bibehålla hållbarhet och enkel rengöring. LED-remsorna drivs av ett 12V uppladdningsbart batteri.
Våglängden på lysdioderna som används i LTS sträcker sig från 450-900nm, blått ljus: 450nm, djuprött ljus: 660nm och nära infrarött ljus: 850nm. 
Enligt studier gjorda av H. Wheeler et. al. är dessa våglängder de som har störst effekt på den levande vävnad.

Equine LTS på sår

I relevant forskning har det bevisats att kombination av blått (450nm), rött (660nm) och infrarött (850nm), är mer effektiva för sårläkning än rött och infrarött ljus enbart. Flera av Equine LTS kunder har också fått erfara hur bra Equine LTS fungerar på sår hos hästar. Här är några av de många bilderna som har skickats till oss.

NOTERA! Påbörja aldrig behandling före du konsulterat veterinär om skadans omfattning och behandling.
Equine LTS skadar inte hästen men annan behandling kan behövas i svårare fall. Equine LTS är ett komplement till traditionell veterinärvård.

Bakgrundshistorik om LED och ljusterapins uppkomst
Mycket har hänt med laserteknik, sedan upptäckten av E. Mester, B. Szende och P. Gartner 1986 på den positiva effekten av laserljus och våglängder.
Det verkliga genombrottet inträffade dock inte förrän 1998, där en forskargrupp ledd av Dr Wheeler et. al. Under sin forskning om att odla växter i mikrogravitation för NASA Advanced Life Support. Upptäckten att laserljus i intervallet blått och rött främjade tillväxt i växter i rymden. Man byggde en bärbar lågnivålaserenhet (LLL). Grow Lights består av ljusemitterande dioder (LED) och denne togs med ut i rymden för att odla växter i mikrogravitation.

Ett av de stora problemen med att ha människor i rymden under långa tidsperioder har alltid varit att människokroppen inte läker eller läker extremt långsamt när kroppen befinner sig mikrogravitation. 
Sår och skador, som ådragits i yttre rymden läker först efter att astronauterna återvänt till jorden. 
Detta gjorde NASA oroliga då även små sår kan vara potentiellt dödliga om astronauten inte omedelbart återvände till jorden.
Snart blev det uppenbart att astronauterna som skötte grönsakerna och växterna i odlingslamporna medan de var i mikrogravitation läkte snabbare än de som inte kom i kontakt med detta speciella ljus. 
Resultatet av detta lanserade NASAs Marshall Space Flight Center-forskning efter mer ingående forskning av ljusbehandling på levande vävnad. 
Man använde då speciellt ljus med våglängder inom intervallet 450-900nm. Harry T Wheelan et. al. publicerade år 2002 sin forskning av det som skulle bli känt som NASA:s lysdioder. 

Foton energi
När ljus går från en energinivå till en lägre energinivå frigörs en foton. Foton är den elementarpartikel som överför den elektromagnetiska kraften vi kallar ljus.
Den frigjorda fotonen från ljus inom de specifika våglängderna 450nm, 660nm och 850nm absorberas sedan av mitokondrierna. 
Mitokondrierna är cellernas kraftverk, det är här som ATP (energin) produceras. 
Fotonen stimulerar energin som metaboliseras i muskler och ben tillsammans med överhuden. 
LED-behandlingen ger accelererad läkning och regenerering av skadad vävnad men kommer inte att producera överväxt eller neoplastisk transformation i vävnaden. 
LED-terapibehandling förkortar återhämtningstiden efter en skada genom att främja accelererad läkning i vävnaden, minska smärta och inflammation i mjukvävnad och leder.

Blått ljus
Fotonerna av blått ljus med en våglängd på 450nm kommer att tränga igenom ytan av överhuden med 0,3 mm. Det blå ljuset används redan av många företag för behandling av akne, främjande av hårväxt och för att förhindra håravfall samt till föryngring av yttre hudlagret. 
Det blå ljuset har även visat sig ge en snabb läkning av ett diabetiska bensår med mycket goda resultat.

Rött ljus
Det djupröda ljuset med en våglängd på 660nm passerar överhuden och in i de underliggande musklerna och ligamenten med så mycket som 23cm. 
Där levererar ljuset den fotonenergin som ökar celltillväxten med så mycket som 140-200% och kan därigenom minska sårstorleken med mer än 36%. 
Förbättringen av muskuloskeletala systemet var större än 40 % hos skadade Navy SEAL-teamet som ingick i studien. 

Infrarött och nära infrarött ljus
Infrarött (IR) ljus och nära-infrarött ljus med en våglängd på 780nm – 900nm är nästan osynligt för det mänskliga ögat. IR-ljus penetrerar djupast in i mjukvävnad och ben och har i många undersökningar bevisats minska skelettmuskeltrötthet hos människor och förkortat återhämtningstiden efter ansträngande träning.

Både akuta och subakuta sår i olika stadier av ödem och infektionsgrad visar på snabb läkning när de behandlas dagligen med nära IR-lysdioder på det drabbade området samt en smärtlindring redan efter den första behandlingen. Behandlingen har inte heller gett någon biverkning och gett minskad ärrvävnad efter läknin.