Ni som besökt vår gård senaste åren kan se att vi bara har Equisafes plaststaket i alla våra hagar. Så har det inte varit alltid.
Det som är lite kul med att just vi har sådana staket är att vi hade sett allt för många dåligt skötta A-staket och trodde att det var vad man kunde förvänta sig av de ”dyra” staketen. Staket som var missfärgade, slanor som hängde i bågar och som till och med hängde löst.

Vad vi då inte förstod var att dessa staketen oftast hade både 15 och 25 år på nacken och de hade bara satts på plats och sedan lämnats helt utan underhåll. Ingen tvätt, ingen rätning av stolpar, ingen översyn och riktig lagning om hästar eller andra djur gått igenom. Många använde inte ens ström vilket innebar att hästarna tappade respekten för staketet och kunde stå och hänga över det.

Att de bågnade fult var kanske inte just underhållsbristen som orsakade utan mer att man i begynnelsen rekommenderade ett alldeles för långt avstånd mellan stolparna i backen. Att sedan stallägarna dessutom längde avståndet 10-20 cm ytterligare mellan stolparna gjorde att slanorna blev böjda redan efter något år och staketen såg trista ut.

Annons med begagnat A-staket

Innan vi köpte vår gård sprang vi på en annons där någon sålde begagnat A-staket. Det fanns i vår närhet och satt fortfarande i backen på en gård.
Priset var överkomligt och vi tänkte först att det kan vara bra att ha sånt staket till sjukhage eller någon annan mindre hage. Så vi tänkte att vi skulle köpa 50 meter kanske.

En vacker och gigantisk hästgård med anor från förr

Vi åkte ut till gården där de satt. Wow, vilket ställe! Plats för kring 50 hästar.
Nu var det i princip tomt eftersom gården skulle rivas till fördel för nya bostäder :


Markerna på gården var riktigt sur lerjord. Men jösses vad glada vi var när vi såg att det var svarta, treslaniga A-staket som dessutom såg superfina ut som skulle säljas. Vi tänkte att de kanske var 5 år gamla men fick sen höra att de var närmare 30 år!!! Har du själv någonsin sett ett snyggt staket med den åldern? Inte vi i vart fall 🙂

Kvinnan som bott på gården och ombesörjt att den fick dessa tjusiga staket var en riktig pedant. Hon var alltid väldigt noga med skötsel av allt på gården och det sades att alla staket tvättades och rätades varje år. Det var alltså inte bara hästarna som hölls i toppskick utan allt som hennes hästliv innefattades av. Grymt snyggt jobbat!
Kvinnan hade gått bort några år innan vi kom till denna gård och gårdens underhåll minimerats men staketen hade klarat sig fint i leran.

Lerjord är en hästägare och stallägares mardröm


Hur som så beslutade vi snabbt att köpa hundratals meter av staketen och det har vi aldrig ångrat. Jo, kanske just när vi höll på att dra upp stolparna ur den sega leran och skulle frakta hem dessa…det var otroligt tungt och otympligt. Hagarna var upptrampade och vi var glada att vi hade rejäla Muckboots och bra handskar att tillgå. Men gud så värt det var jobbet!

Equisafestaket runt hästhage

Tänk en sån dröm att ha dessa exklusiva, rejäla och snygga staket på vår kommande gård. Det var verkligen helt fantastiskt!
Staketen fick fraktas hem i hästtransporten och på en annan släpkärra i omgångar. Vi hade ju slagit till på så himla många meter staket att det blev ett jättejobb att få hem dem. Tur att vi bara hade några mil att köra.

Montera ett begagnat A-staket

Det tog drygt ett år att hitta vår gård och vi flyttade in mitt i vintern. Staketen vi köpt blev liggande på Antons föräldrars gård i väntan på att våren skulle komma. Vi fick chans att mäta ut våra marker och planera för vart vi skulle ha staketen.
Vi har en hel del mark och bestämde oss för att ha A-staket runt paddocken samt att göra en stor sommarhage med bara A-staket eftersom vi planerade för föl framöver.

Här ser du lite av de nya staketen vi monterat. Det är runt ett av våra gärden vi tar hö på och där hästarna sedan får beta. Här har vi ström i staketet.

Sagt och gjort. Pappa och Anton startade upp arbetet som såg omöjligt ut till en början. Men när de fått kläm på staketen och hur de skulle gå tillväga växte det fram meter för meter i otrolig fart. Högt blev det också. Våra staket är den högre varianten så översta ribban ligger på ca 165 cm. Perfekt tycker vi eftersom vi vill känna säkerhet när vi löshoppar hästar i paddocken tillexempel.

Beroende av A-staket i hagarna

Staketen vi köpt räckte gott och väl till vad vi tänkt. Men helt plötsligt kändes alla ”vanliga” trästaket usla och osäkra. Våra hästar är stora tjejer och trästaketen såg ynkliga ut till dem. Vi ville byta ut dem så snart som möjligt men hade inte ladorna fulla av pengar eftersom vi nyss köpt gården.
Vi kikade på olika lösningar och räknade på dem. Bytte ut de äldre trästolparna mot högre och tjockare trästolpar och valde bättre elrep där man kunde få fram bra ström.

Bilderna på de svarta elrepsstolparna är från vår gård. Vi har fäst banden med buntband genom hålen. Banden löper igenom buntbanden. Så smidigt att slippa isolatorer!

Av en händelse råkade vi springa på Equisafes staketstolpar för elrep och elband. Vi blev jätteimponerade av priset och visste att de plaststolparna skulle hålla betydligt längre än de trästolpar vi köpt. Jag och Anton bestämde att vi skulle gå över till dessa istället för att byta ut alla trästolpar mot nya trästolpar. Det har vi aldrig ångrat. Är det någon som är såld på den fantastiska kvalitén på häststaket som Equisafe har så är det vi.
Numera sitter det bara Equisafes staket runt vår gård och vi är så nöjda med det.

Återförsäljare av Equisafe staket

Mötet med den ”gamla” ägaren av Equisafe resulterade i fler möten. Vi blev tillfrågade om vi ville försöka oss på att vara en av deras återförsäljare av staket i Sverige. Eftersom vi redan startat upp vår lilla verksamhet med gårdsförsäljning av foder och strö funderade vi starkt på att anta hans erbjudande.
Vi känner ju till Equisafes produkter mycket väl och vet hur man monterar (och demonterar) alla typer av staketen. Dock har vi båda heltidsjobb och annat som tar upp vår tid. Kontentan blev att vi tackade ja med förbehåll att vi inte kan erbjuda själva monteringen.

Idag är vi en av Equisafes största återförsäljare i Sverige. Vi är glada att vi tackade ja och känner stor glädje i att kunna leverera dessa förstklassiga häststaket över hela Sverige.

Sedan vi startade vår webshop har fler kunder hittat till oss och de är oftast väldigt tacksamma för den servicen och kunskapen vi kan erbjuda. Sortimentet har utökats kontinuerligt och förutom att sälja hela Equisafes sortiment har vi tagit in andra bra ”hårda produkter” som ni hittar i webshoppen. Alla produkter är sådant vi själva saknat eller använt under åren och det tycker vi känns bra. Då våra kunder har funderingar om allt från slowfeeder med hö och hösilage till fölningsalarm kan vi hjälpa dem med vår egen erfarenhet.

Inga mer fula A-staket

Sedan A-staketen började tillverkas har de utvecklats ordentligt. Dels har själva materialet de består av blivit mycket bättre och tillverkas dessutom av återvunnet plastmaterial. Man har tillsatt stabilisatorämnen som gör att de håller formen bättre och ändrat rekommendation på monteringen.

Numera ser man inga fula A-staket eller som de idag heter, EquiSafe-staket. Produktutvecklingen har verkligen gått framåt och det gillar vi.

Vi älskar säkerheten i staketen och att man slipper underhållet med att byta ut trasiga delar i ett som man måste göra med trästaket. Målning…hahah…aldrig i livet.

Webshop för produkter till hästgården och hästen

Webben svämmar över av webshoppar som säljer allt vi hästägare kan behöva men få av dessa företag är själva gårdsägare som använder produkterna de säljer. Vi får ofta samtal från förtvivlade kunder som inte fått rätt råd eller hjälp när de klickat hem ett BirthAlarm i någon billig webbshop, eller någon som fått fel råd och mått gällande staket och vi försöker hjälpa de flesta även om det kan tyckas fel ibland.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *