Det finns delade meningar om slowfeed. En del säger att det inte passar alla hästar.

På denna fråga vågar vi sticka ut hakan och säga JA! Bara du hittar rätt produkt för just din häst. Det är ju ingen direkt nyhet att i det fria ägnar hästen större delen av dygnet till att äta. De strövar runt för att leta mat och maten äts i huvudsak från backen med huvudet sänkt. Här, hos SLU finns till och med en hel del forskning som visar på vikten av att ge hästen möjlighet till ett naturligt ätbeteende.

En häst som äter ur en hölåda med nät
Slowfeedingnät för utfodring med storbalar till hästar
Haymobil är en är en plastvagn för blötläggning av hästarnas hö

Inkomster och utgifter för hästen

Hur tusan ska man kunna uppnå det när man är hos hästen tre timmar per dag, får hjälp med in och utsläpp och hästen går i en grushage eller en hage med lera på vintern? Rörelsen för hästen blir begränsad och matintaget förpassat till 3-5 gånger per dag. Det är få av oss som har möjlighet till att fodra hästar flera gånger per dag.
För hästar är det viktigt att ha en så normal ätställning som möjligt, det vill säga med huvudet sänkt och äta lite grann så många timmar på dygnet som möjligt. Lösningen för att kunna ge hästen detta behöver vara skonsam mot hästens tänder och resten av kroppen. Det har länge varit en omöjlig kombination att uppnå om man inte vill att den ska kosta skjortan och vara lätt att hantera.

Horses on a Grass Field Under a Cloudy Sky
White Horse on Green Grass

Jag gillar inte att använda hönät till hästarna

För min egen del och mina egna hästar har det aldrig varit aktuellt med slowfeedingnät som hängs i till exempel boxen eller träs över en rundbal. Jag är inte så förtjust i den typen av lösning. 
Många hästar idag utfodras som sagt endast 3-5 gånger per dygn och alltför ofta med för långa uppehåll mellan sina foderintag. De hästar som går på helt fri tillgång riskerar istället att bli överviktiga på grund av för höga näringsinnehåll som grovfodret ofta har.  Hästar som står på stall och har fri tillgång på grovfoder ägnar lika mycket tid åt att äta som de fritt strövande hästarna gör och får de då fri tillgång på näringsrik mat blir övervikt ett problem istället. Inkomster och utgifter är en svår balansgång för alla däggdjur.

Vad menas med slowfeed till hästen?

Slowfeeding är en begränad, fri tillgång på grovfoder och ett sätt att förlänga hästens ättid. Tanken med slowfeed innebär att man med hjälp av olika tekniska lösningar ser till att det tar längre tid för hästen att äta upp sitt grovfoder. Hästen får på så vis en naturlig sysselsättning under en större del av dygnet utan att få i sig för stora mängder grovfoder i förhållande till sitt energiuttag. Med anledning av hästens fysiska och psykiska behov av att sysselsätta sig med att äta finns det hälsomässiga fördelar med att efterlikna hästhållningen som hos den hos betesgående hästar och hästar i det fria. 

Att förlänga ättiden är dock inte det enda syftet med slowfeeding av häst. Vissa menar att huvudsyftet är att hjälpa hästen att lära sig hur man äter naturligt, ta naturliga pauser från att äta och sluta äta när den är mätt även om det fortfarande finns tillgång till hö. Detta kräver dock att den anordning man använder aldrig blir tom på foder för att hästen ska lära sig att reglera sitt foderintag med hjälp av slow feed.

Vad är naturlig ätställning för hästar?

En häst som betar gräs står med frambenen brett isär och med ena frambenet något längre fram än det andra. Huvudet är placerat nära det främre benet. När hästen står i denna ställning så hamnar underkäken rätt i förhållande till överkäken vilket gör att eventuellt slem kan rinna ut ur luftvägarna. Finurligt men också en viktig sak att ta hänsyn till när du fodrar din häst.

Häst som äter ur en bur med hö
pojke som håller ett lock till en hay saver plastlåda för hö till hästen

 Vilka anordningar för slowfeed finns det på marknaden idag?

Idag finns det ett flertal olika bra (eller dåliga) produkter som är tillverkade för att förlänga hästens ättid. En vanlig produkt är hönät där maskstorleken varierar beroende på hur lång tid man vill att det ska ta för hästen att äta upp sitt hö.  Andra, något mer nytänkande produkter har på senare år tillkommit på marknaden. Det är t.ex.  höboxar, höringar och hölådor, tillverkade i tålig plast eller metall. Även en ny utmanare till de traditionella hönäten har kommit. Den produkten finns som både en kudde och en cylinderformad säck med äthål i som är gjord i tåligt tyg eller galon och som man kan hänga upp i boxen eller i hästtransporten.

Slowfeed skall passa hästen inte tvärt om!

Utformningen av produkter för slowfeeding bör alltid ta hänsyn till hästens naturliga ätställning. Studier har visat att hästar föredrar att äta från marken. Om hästen får grovfoder berett i en foderhäck eller ett högt placerat hönät får hästen inte möjlighet att äta i en ställning som är naturlig och detta kommer då påverka hästens fysiologi negativt. Placeringen får alltså inte vara för hög då det kan resultera i att hästen får spända muskler både i ryggen, nacken och käkarna. Egentligen gäller faktiskt detsamma för kraftfoder. Att ge mat i en högt placerad krubba är fel enligt hästens fysiska behov. Man går miste om den viktiga salivutsöndringen som skyddar magen från stärkelse. Mängden saliv blir mindre när hästen äter upprätt och det är lättare att framkalla foderstrupsförstoppning. Men det är en annan historia. 

När bör och kan man använda sig av slowfeeding? 

De tillfällen då det är motiverat att använda slowfeedinganordningar kan vara:

  • Om hästen sprider ut och trampar runt fodret
  • Om man vill förlänga intaget av grovfodret så hästen får sysselsättning under längre tid
  • Om bädden är svår att hålla torr och ren. 

Man bör ha i åtanke att hästar i det vilda aldrig betar i närheten av sin egen avföring. 

Förlängd ättid är alltid bra

I en studie visade det sig att ättiden med slowfeedingnät fördubblades mot för när hästarna fick sitt foder serverat direkt på marken. Utifrån resultatet som uppmättes av hästarnas ättid i studien skulle 10 kg hö utfodrat i slow-feednät ge en ättid på ungefär 10 timmar. Utan slow-feeding nät hade ättiden landat på 5 timmar. I en annan studie uppmättes ättiden per dygn till 26% när hästarna åt från marken och blev utfodrade 4 ggr/ dygn. Med slow-feeding nät var ättiden 36% och då gavs hela dygnets fodergiva endast en gång i nätet.

Close View of Green Grass
White Horse on Body of Mountain
White Horse Near Hay Stack during Day

Hur gör vi på Jonastorps Gård med hästarnas grovfoder

Vår egen erfarenhet utifrån våra egna hästar och våra kunders hästar är att hittar man en lösning som passar där hästen har slowfeed med tillgång till mat 24 timmar om dygnet bara positiva resultat. Vi kan erbjuda flera bra lösningar i vår webbshop. Kika gärna på denna länken som visar våra slowfeederlösningar.

Min häst är för tjock för att gå på fri tillgång

Med rätt typ av slowed-lösning, anpassat för den häst man har gör att hästarna behåller vikten eller går ner i vikt beroende på vad man behöver. Det betyder alltså att du kan absolut använda slowfeed till din ponny eller häst med övervikt och låta den äta så många timmar om dygnet som den behöver.

Min häst har svårt att hålla vikten

Har du en häst som behöver gå upp i vikt och äta så mycket som möjligt så kan man välja en fodringslösning med ring fast utan slowfeed-insats, det vill säga bara hörningen. Det gör att hästen håller maten fräsch, den kan inte riva ute på samma sätt. Det blir ekonomiskt hållbart att inte behöva slänga grovfoder samtidigt som din häst har fri tillgång på ett obegränsat sätt. Det sparar man pengar på och även tid för att slippa mocka ut foder ur bädden/ hagen.

En förlängd ättid är bättre för hästarnas välmående och fysiologi.

Allra bäst är om hästar får en tuggtid som närmar sig den tid (14-18 timmar) hästar betar i det fria. Bästa tips för slow feed lösning i hagen är våran Hay Saver Original om du har en eller två hästar alternativt en liten häst som behöver max cirka 20 kg foder ute i hagen om dagen. 

Man kan även blanda hö med halm i denna variant. Hästarna har ganska stora hål att äta ur och kan man då blanda önskad kombination av hö och halm så kommer hästen kunna äta under hela dagen. Därmed slipper man passa tiden för 2-3 fordringar vilket sparar mycket tid om man slår ut det på ett år. Hölådan tar cirka en till 3 minuter att fylla och då har hästarna mat i en hel dag. Grymt effektivt och hästen kommer att tacka dig 😉

Har du fler hästar och hästar som är lite större, 130 cm och uppåt så är våran slowfeeding med lock ett superbra och prisvärt alternativ. Den funkar för 3-5 hästar och rymmer cirka 100 kg hö totalt. Båda dessa varianter för grovfoder gör att hästarna äter så gott som från märken och det är dessutom säkra att fodra med.

Slowfeed i boxen

I boxen finns flera alternativ för att servera hästens grovfoder. Här funkar även Hay Saver och vi har även en lite mindre foderlada med en höbesparande insats i vår webbshop, som också funkar bra och som ligger lite lägre i pris. Den heter Hay Box och kommer från Equisafe.

I boxen kan man även fodra med hökudden eller om man föredrar den cylinderformade höpåsen. Vi har flera sorters hökrubbor i webbshoppen, så att det finns flera varianter att välja mellan och förhoppningsvis hittar du något som passar.

Tveka inte att höra av dig om du vill bolla idéer med hur du smidigast och bäst utfodrar din häst och vad som kan passa bäst för just ert behov. Vi har testat nästan alla produkter på våran hemsida både till våra egna hästar och utvalda kunder som har fått vara testpiloter. Vi är väl förtrogna med produkterna och kan ge en bra rekommendation och vägledning.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *