Är det mina hästar som rymt?
Finns det verkligen något annat som kan sätta huvudet i spinn och hjärtat i halsgropen på oss hästägare som när man hör talas om lösa hästar i sin närhet. Man kanske ser ett förtvivlat Facebookinlägg i den lokala gruppen eller hör på radion om lösspringande hästar i din omgivning. Panik! Är det mina kanske är första tanken. Har du kameror i hagen räcker en snabb blick i den för att bli lugn (förutsatt att dina hästar syns i kameran förstås). Men håll med om att det ger en klump i magen varje gång sånt händer i ens närhet. Så är det i vart fall för mig även om jag har jättebra staket på gården.
Lösa hästar på vägen eller på andra olämpliga ställen – går det att undvika?
Hur håller du dina hästar på plats hemma på gården, i lösdriften eller på sommarbetet? Har du riktigt bra staket som du känner dig trygg med under dygnets alla timmar? Det är ju faktiskt ganska svårt att få till säkra staket om man har svår mark eller en kanske en begränsad budget.
Att alltid ha tillräckligt med ström i staketet är superviktigt även om du har ett tjusigt Equisafe- eller trästaket med slanor. Visst är denna typ av staket en visuell barriär för hästarna men det måste ha stor respekt för att hänga sig på det eller kanske till och med klia sig mot staketet. Utan ström i staketet är det en enkel match för hästen att forcera det om den får lust.
Hur är ett säkert häststaket?
Ett säkert staket faktiskt vara både snyggt och säkert. Det som är viktigt är att staketet håller hästarna innanför och förhindrar skador.
Ett dåligt underhållet eller felkonstruerat staket kan leda till allvarliga staketskador på din häst eftersom de kan fastna i tråden eller bandet, hoppa över eller skada sig på vassa kanter.
Staketstolparna får gärna vara av seg plast istället för de gamla, traditionella trästolparna eftersom plasten inte knäcks om en häst springer in i dem. Eltråden eller bandet måste alltid hållas sträckt för att minimera att hästen trasslar in sig i det. Alltid ström i staketet. Ja, nu tjatar jag men det är så himla enkelt och viktigt att säkerställa strömmen – åtminstone vår, sommar och höst. Att hålla staketen sträckta minskar även nötningen på staketet vilket ökar livslängden.
Staketet måste också vara tillräckligt högt för att förhindra att hästen hoppar över. Självklart kan en häst oftast hoppa högre än staketet om den verkligen vill. Men ett staket med bra med riktigt bra ström och på en höjd av 130 cm håller de flesta hästarna inne i hagen. Har du ponnys så räcker hanske 1 meters höjd men håll med om att de små ponnysarna är tillräckligt viga för att ta sig över det ändå 😛
Mellanrummen mellan staketstolparna bör vara tillräckligt kort för att staketet skall stå intakt i alla väder. Stoplarna bör vara 40-60 cm ner i marken beroende på mark och klimat för att de skall stå stadigt. Staket skall inspekteras regelbundet, gärna dagligen och repareras vid behov eftersom trasiga stolpar av trä, trasiga, vassa isolatorer och obefintlig eller svar ström i staketet ökar skaderisken för hästen markant.
Staketskador är en av de vanligaste skadorna på hästen!
Som du kanske känner till är ridrelaterade hältor och kolik de vanligaste skadorna på svenska hästar. Jättehemskt eftersom det är vi själva som oftast orsakat skadorna genom felaktigheter såsom ensidig, felaktig träning, fel underlag, fel skoning med mera. Kolik kommer sig ofta (inte alltid ) av dålig hygien på foder, felaktig foderstat, giftiga växter i grovfodret eller hagen, för lite vatten eller stress. Men sedan kommer det här med hagrelaterade skador. Fel sammansatt flock, lekfulla hästar eller fläkningsskador förekommer en hel del av men även staketskador. Dessa staketskador förekommer till stor del på grund av dåliga staket.
Nedanför är bilder från en gård i Tyskland med cirka 100 hästar. Helt otroligt!
SLU har gjort en sammanställning av skadorna och det är en dyster statistik
Här finns en PDF från Statens Lantbruksuniversitet som visar hemska sårskador på häst. Sammanställningen är gjord tillsammans med Viltskadecenter. Titta bara om du är magstark för det är rätt hemska bilder i sammanställningen. Här kommer ett citat ur foldern:
Stängsel är en mycket vanlig orsak till sårskada hos hästar. Många skador orsakas av eltråd som hästarna fastnar i. När hästen har fastnat aktiveras dess flyktbeteendet och den försöker komma undan från faran. Den kan då dra upp stora sårskador, som den alltså orsakar själv.
Stängselstolpar kan också orsaka svåra skador. Hästar som försöker hoppa över stängsel kan ibland riva upp sig olyckligt på stolparna med fula stakningsskador som följd.
Lösa hästar på rymmen
Varje sommar hör man dessvärre ofta på lokalradion om lösspringande hästar i trafiken. Det vi får höra är bara en bråkdel av vad som faktiskt sker. Många hästar springer i samhällen, till granngården eller ut i skogen. Hästar är kloka men har inget konsekvenstänk alls. Att springa i panik på asfalterade gator är ingen bra idé, inte heller att fastna i kärr. Hästen fattar inte alls riskerna med detta då flyktbeteendet tagit över och konsekvenserna av hästens flykt kan bli förödande. Lösa hästar från granngården är heller inget man vill ha. Det kan bli rätt rejäla bråk med stora skador på din häst eller kanske smittor som inte är så trevliga. Då är det skönt ha bra staket som håller oinbjudna hästar borta från dina egna hästar – eller hur.
Ja, jag säljer staket men jag är också en luttrad hästägare
Genom åren har vi med våra hästar stått inackorderade i olika typer av stall. Allt från den lokala ridklubben till kommunens tjusigaste privatstall. Dessa stall har varit väldigt varierande i sitt säkerhetstänk. En del stallägare har inte alls prioriterat säkerheten medan andra varit jättenoga med den. Senaste stallet vi stod inackorderade i (precis innan vi skaffade egen gård) hade en fantastiskt hög säkerhet på allt. Stallet var nybyggt och med nyanlagda hagar. Staketen var traditionella och väl underhållna. Ja, egentligen hade det stallet allt en inackorderad hästägare kan önska sig. Ett riktigt drömstall.
När vi lämnade den gården var vi inspirerade att hålla lika fin säkerhet på vår gård. Det innebar förstås en hel del jobb att få till det men det är så himla värt det. Vi valde att byta ut alla gamla staket mot EquiSafes RS-staket och staketstolpar av plast, som även de kommer från EquiSafe. När gårdsbutiken startades upp blev faktiskt EquiSafe en av våra första produkter att ta in. Det var ett superlätt val av produkt eftersom vi själva älskar EquiSafes säkerhet.
Vi kan från hjärtat rekommendera EquiSafe till våra kunder och levererar häststaketen med stolthet. Vi vet att EquiSafe håller måttet i alla lägen och tror verkligen inte att det finns bättre staket än dom. Här hittar du alla våra staket från EquiSafe 😉
Jag måste tillägga att drömstallet jag tidigare nämnt har bytt ut alla staket i sina rasthagar. Idag har de också valt EquiSafe RS-staket. Kul!