Våra tankar och erfarenheter av slowfeed till häst
Att ha häst kostar pengar och tid det är ett faktum och en utmaning som många tampas med varje dag. Hästarna ger oss så mycket men det tar också både tid och pengar. I det här blogginlägget kommer vi dela med oss av våra bästa tips för att spara tid i stallet. Vi kikar även på hur mycket tid man faktiskt kan spara med de olika slowfeederlösningarna. Vi delar gärna med oss om våra tankar om ekonomisk hållbarhet i sitt hästägande om det nu går att få det :/
Ibland är det svårt att få till flera utfodringstillfällen som inackorderad när stallrutinerna är satta.
Först och främst tidsaspekten – och i det här blogginlägget så ska vi fokusera på utfordring.
I flera stora stall så brukar utfodrings rutinerna se ut så att det är fyra fodertillfällen om dagen, kanske fem samt ett in och utsläpp.
Varje fordring tar tid och det tar också personalresurser. Ibland har man inte möjlighet att välja hur rutinerna ska se ut om man står inackorderad i ett stort stall.
Kan man lösa fler utfodringar i ett kollektivstall eller inackorderingsstall?
Men om man går från traditionellt fyra fordringar per dag var av tre är i hagen ersätta målen med en bra, säker och effektiv slowfeed-lösning. Alltså en typ av lösning där hästens behov av mat under hela dagen täcks. Ja, då skulle man slippa ha någon som fodrar vid lunch och eftermiddag. Inga fodringsscheman och inga tjuriga, hungriga hästar.
Med smarta lösningar kan man alltså bara släppa ut hästen i hagen, ladda slowfeed lösningen och sedan ta in hästen på eftermiddagen, kvällen och veta att den har fått mat under hela dagen. Bieffekterna av detta blir dessutom hästar som inte stressar upp sig vid fodring och är de går in i stallet sedan på kvällen. De hetsar inte in till sitt foder eftersom de har stått fyra timmar på tom mage. Skönt för både dig och hästen.
Finns det vettiga alternativ till småmaskiga hönät om man vill erbjuda skowfeeding till hästarna?
Jag minns förr när jag använde traditionella hönät. Ni vet sånt där med ganska stora maskor och metallringar där ett rep gick igenom. Det var en utmaning att bara trassla upp det här nätet för att fylla. Man hängde upp det i diverse krokar eller anordningar för att försöka och fylla nätet. Det tog ungefär dubbelt så lång tid att fylla själva hönätet som det tog att packa resten av höpåsarna.
Som tur är har det kommit många bättre lösningar idag som gör att att slowfeed kan vara både smidigt och lätt att använda. Ett exempel är våran cylinderformade höpåse som är tillverkad i ett ganska styvt canvastyg, som gör det lätt att packa. Den påsen fyller du lika enkelt och snabbt med hö som en vanlig höpåse. Det gör att förberedelsen för grovfodret i boxen går väldigt väldigt snabbt. Du kan ha dessa påsar färdiga i stallgången så att den som fodrar bara hänger upp påsen i boxen.
Vad är The Hay Saver och hur funkar den?
The Hay Saver, Hay Box och våran stora foderring med slowfeederlock är tre bra exempel på hur du snabbt och smidigt kan erbjuda slowfeed med grovfoder till din häst. Du behöver inte trassla med knutar då dessa prylar är hårda i tålig plast där du lyfter på ett lock fyller på och lägger ner locket.
Det hela går mycket snabbt och är effektivt. Alla lösningarna genererar betydligt mindre foderspill och sparar in sin egen kostnad på kort tid.
Vilken typ av slowfeedlösning är bäst?
Det är svårt att peka ut en vinnare. Det finns väldigt många bra lösningar om man som vi vill se till att våra hästar får mat i lagom mängd under hela sin hagvistelse. Vi har i och för sig stora, fina gräshagar som hästarna går i året runt men det finns alltid några månader om året som det är rätt skralt med mat i dem.
Sedan vi började använda slowfeed-ringen med lock (som du ser på bilden ovanför) till hästarna hemma – hästar som jag fodrade fyra gånger om dagen innan, sparar jag ungefär en kvart om dagen kanske till och med 20 minuter i fordrings tid. Dessutom behöver jag inte passa tider för fodring utan ger dem allt på morgonen. Sen så har hästarna ätit upp till lagom till att de ska komma in vid 18-19-tiden på kvällen. Jag hittade en väldigt intressant studie som gjordes av en student vid namn Linnea Essgärde, vid Sveriges lantbruksuniversitet – Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap under 2022. Där står bl.a. att ett onormalt, stressat beteende var betydligt lägre med vår typ av utfodring – d.v.s. med en Hay Saver eller grovfoderring med slowfeedinsats. Här hittar du studien om du är intresserad.
Har man egen gård och även ett heltidsjobb där man ibland behöver åka hemifrån kan det bli svårt att fodra lunch och eftermiddag på rutin och som vi alla vet så är det ju hästar noggranna med sina rutiner. Har man då en rutin som innebär att hästarna får maten så de klarar sig hela dagen så blir det ingen skillnad för hästen om man jobbar hemma eller om man är på annan ort. Dessutom är det en skön känsla i magen att veta att hästarna alltid har mat och är nöjda och glada.
Mindre slöseri med grovfoder med foderringen
En slowfeeding med det minskade spillet det innebär och den tidsåtgången som man sparar så är den hemräknad på ungefär ett halvårs användning och våran egen foderring är inne på sitt tredje år nu. Den är lika fin som ny och vi tycker att nu är den rena in vinstaffären. Vi har nöjda hästar och slipper kratta upp pengarna (hö som trampats ner) från hagen. Nu hamnar de i hästarnas mage istället.
Bra investering!