Här på gården odlar vi vårt eget grovfoder och tar alltid en grovfoderanalys efter skörden. Det är ett enkelt sätt att få en fingervisning om hur sammansättningen på grovfodret ser ut generellt. Vi plockar tussar från hela gärdet när vi skickar in för analys men är ändå medvetna om att alla balar ser olika ut gällande värden ändå.
Det som växer på ena sidan kan skilja sig rätt ordentligt åt mot det som växer i mitten av gärdet och vice versa. Analysen ger som sagt bara en fingervisning av det totala resultatet av värdet i vårt hö.

När vi tidigare stod inackorderade gjordes aldrig någon analys men samtliga hästar i stallet såg ändå fina ut i hull och hårrem. Då är det är faktiskt lite svårt att argumentera om att ta analys ved vissa.
Man kan ju fodra på med kraftfoder och tillskott om man ser att hästen är fet eller mager, om den har dålig överlinje eller är fint musklad men det kräver ett vältränat öga. Tyvärr är många hemmablinda och ser inte att hästen har mer eller mindre behov av protein eller energi.

Hur gör du med analys, kraftfoder och tillskott? Berätta gärna om hur du tänker.

nål i en höstack
Att hitta ett riktigt bra hö kan vara som att leta efter en nål i en höstack

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *