Jag har ett tips 😉

Förra året köpte vi hem balringar till våra hästar. Vi blev galna på allt nedtrampat hö i hagen.
Inte nog med att det är slöseri med pengar och resurser – det är också jobbigt att behöva kratta upp allt från gruset där vi fodrar.

Flera av mina vänner såg våra balringar eller höringar som de också kallas och tyckte det var så himla käcka att de också ville köpa såna.
Det ledde till att vi tog hem ett gäng balringar till dem som de fick köpa av oss och de är lika nöjda som vi. Några har även köpt till slow-feeder-tillsatsen som sparar spill ännu mer och gör att deras ponnys inte kan vräka i sig grovfodret.

Vart hittar man balringar och slow feeder insatser till sitt grovfoder?

Det finns massor av olika alternativ på grovfoderstationer. Tidigare hade vi en jättefin egenbyggd konstruktion i trä här på gården. Men när Azta var liten kände vi att den innebar en ganska stor skaderisk. Föl är ju rätt nyfikna och rörliga. De gillar dessutom att undersöka saker på sitt eget vis. Så vi bestämde att vi skulle ta bort den.
Vi lade ut den på Marketplace på Facebook för en liten peng och det var säkert 50 st som ville köpa den. Redan på eftermiddagen kom en kille med en liten bil och släp och vi såg det som omöjligt att få upp den på hans kärra. Den var ca 120×120 i mått och dessutom väldigt hög (kanske 300 cm), tung som en mindre ponny. Killen måste varit trollkalr för kan fick upp den efter någon timme och var överlycklig för den. Hans tjej hade länge önskat en liknande och han bävade för att bygga en. Dels för att det är lite pyssel / jobb men också för att virket är dyrt då det måste vara rejäla doningar.
Han åkte glatt iväg med foderstationen och vi hörde inget mer ifrån honom. Hoppas att han kom hela vägen hem med den 😛

Våra nya grovfoderstationer

Vi fodrar med både torrhö och hösilage. Dessa höringar funkar utmärkt till båda. Man kan dock inte räkna med att använda dem till de allra största balarna då diametern ”bara” är 124 cm. Har man större balar än så finns det andra varianter för dem.
Våra foderringar är grymt stabila och i kraftig återvunnen plast (bra för miljön). Man kan lätt rulla / flytta den till nya platser i hagen eftersom marken ofta blir upptrampad kring den (om man inte har hårdgjorda ytor).

Vi lägger ut hö / hösilage som räcker någon dag och fyller på under veckan. Det ryms ungefär 100 kg grovfoder i den. Självklart färre kilon om det är rent torrhö.
Vill man ha en rundbal i den så måste balen vara max 120 i diameter och sen lyfter man på ringen när balen är på plats. Så himla smidigt.

Kom å köp din foderring hos oss 🙂

Du hittar såklart grovfoderringarna här i vår webshop. Hojta till om du vill köpa en!
Ofta har vi dem här hemma men annars så beställer vi och skickar hem till dig om du inte kan hämta dem på vår gård. Den kommer i två delar som man skruvar ihop hemma.
Locket är ett extra tillbehör som inte alls är så dumt. Dels skyddar den grovfodret lite från regn då den är konstruerad så att vattnet rinner förbi hålen. Självklart blir fodret blött just där hålen är men det är åtminstone täckt till stor del.
Locket är ganska tungt och följer liksom med höt neråt när hästarna äter. Hästarna kan inte glufsa i sig men deras tänder och nackar utsätts inte på samma sätt som traditionella hönät.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *