Fyrverkerier och smällare – En onödig plåga för alla våra djur
Varje år när nyårsnatten närmar sig fylls luften av förväntningar. Människor planerar festligheter och många ser fram emot fyrverkerier – ljusshowen som symboliserar början på något nytt. Men medan en del människor kanske njuter av det gnistrande skådespelet på himlen glömmer de bort dem som inte gör det: våra djur. Fyrverkerier och smällare är inte bara en onödig miljöbelastning, de orsakar också enorm stress för våra fyrbenta vänner, särskilt hästar, som är extra svåra att skydda från eländet.
Hästar och fyrverkerier – en svår ekvation
Men är hästar rädda för fyrverkerier då? Ja, faktisk är väldigt många hästar livrädda eller åtminstone väldigt besvärade av raketer. Visst finns det många hästar som inte alls bryr sig. Hästar är stora, kraftfulla djur men de är också flyktdjur. Deras instinkt är att reagera snabbt och kraftfullt på hot. Höga ljud eller plötsliga ljussken kan få en häst att känna sig extremt utsatt. Även om du har gjort allt för att säkra din häst i ett stall eller en hage kan den fortfarande skada sig i panik. En häst som försöker fly kan slänga sig mot väggar, sparka mot boxdörren och i värsta fall skada sig illa sin desperation i att försöka fly.
Hur skyddar man sin häst mot trauma av nyårsraketerna?
Det finns inte mycket man kan göra för att helt skydda hästar från effekterna av fyrverkerier. Många hästägare försöker stalla in sina hästar tidigt på dagen och spelar lugnande musik för att dämpa oljudet utifrån. Man täcker för stallfönstren och håller alla dörrar stängda. En del använder lugnande medel i samråd med veterinär för att hjälpa hästen genom natten. Men trots alla försiktighetsåtgärder går det inte att helt bortse från risken för skador – både fysiska och psykiska. Här hos Agria finns lite förslag på vad du själv kan göra för din häst för en bättre nyår för den. Kika gärna i våran webbshop efter något du kan fylla med hö och hänga i boxen för att sysselsätta din häst.
Fyrverkerier påverkar mer än bara hästar
Hästar är inte ensamma om att drabbas. Hundar som ligger och skakar av skräck, katter som springer bort i panik och fåglar som lämnar sina bon – listan är lång. Dessutom påverkar fyrverkerier vilda djur som inte har någon möjlighet att fly undan.
Är det verkligen värt det?
När man väger allt detta mot den korta stund av nöje man får av fyrverkerier känns det orimligt. Är det verkligen värt att orsaka lidande för så många levande varelser? Jag tycker verkligen inte det. Det finns så många andra sätt att fira och skapa festlig stämning – varför inte använda lasershower eller drönaruppvisningar, som är både spektakulära och tysta? Kommunerna borde faktiskt ta tag i detta. Det finns fortfarande många städer och byar som bjuder på fyrverkerier på nyårskvällen – så dumt!
Vad kan vi göra för att hjälpa djuren på nyårsafton (och påskafton)?
Vi som bryr oss om djur kan bidra till förändring. Börja med att sprida kunskap om problemet. Prata med vänner och grannar och uppmana dem att välja bort fyrverkerier. Stötta lokala initiativ som arbetar för att begränsa användningen av smällare och raketer och skriv under namninsamlingar för att påverka lagstiftningen. Tillsammans kan vi kanske göra skillnad till slut.
Låt nästa nyår bli ett firande som alla kan njuta av – både människor och djur. Det är dags att säga adjö till fyrverkerier och välkomna ett mer omtänksamt sätt att fira. För våra hästars och alla andra djurs skull.