Vi går en duell mot Drakulas kusiner: Bromsar och Blinningar

Sommaren är snart här och med den kommer inte bara sol och sköna temperaturer. De jobbiga knotten, myggorna, bromsarna och blinningarna gör sitt intåg under årets få sommarmånader, tyvärr. 

Dessa små, flygande monster är rena rama vampyrerna när det gäller hästar. De attackerar i svärmar och suger ut allt blod de kan hitta vilket lämnar hästarna irriterade, kliande och i vissa fall till och med sjuka. Jäkla vampyrer som ställer till det! Visst, vi kan inte plocka fram vitlök och krucifix, men det finns moderna vapen i kampen mot dessa blodsugare! 

Bromsfällor som TaonX är en ”revolutionerande ”grym” lösning

Vi köpte just en sån där bromsfälla, TaonX för ungefär 6-år sen och den håller fortfarande. Visst, vi har fått laga något mindre hål och har köpt till en ny fångstkopp men i det stora hela är den kanonbra och funkar fortfarande. Bromsfällan är inget som ingår i vårt sortiment här på Jonastorps Gård och finns i dagsläget inte heller att köpa hos oss. Men den är så himla bra att vi kanske borde fundera på om vi skall ta in den nån gång framöver. Vi får se:) Den tillhör definitivt vårt butikskoncept – ”Säker och lättskött hästgård”, eller hur?

En dags fångst i bromsfällan

Ja, vi bor på landet och har många kor och hästar som grannar. Men va!! Kolla in vad vi samlade in under en sommardag. Det är väl bara honorna som suger blod tror jag. Honorna lägger ofantligt många ägg som blir till nya, små vampyrer. Så du må tro att denna insatsen gjorde nytta. Vi vill ju inte ha dessa odjur på oss eller våra hästar. Kika noga så ser du att vanliga flugor är få i koppen och kolla in den megastora bromsen. Det är just blinningarna och bromsarna som dras till fällan i första hand.

Hur funkar en bromsfälla?

Bromsfällan fungerar genom att locka in de små rackarna in i sista vilan såhär: 

TaonX har en halvgenomskinlig tratt med en kopp i toppen och en svart boll som värms upp med solljus. Bromsar och blinningar luras att tro att bollen är en stor, varm häst med massor av blod och flyger mot den för att kalasa.

När insekten landat på bollen kan den inte flyga iväg igen på grund av fällans konstruktion, den kan bara flyga uppåt vilket gör att den följer tratten upp och blir fångad i en kopp med vatten.

En enda TaonX bromsfälla, sägs kunna skydda en hage på upp till (ta det med en nypa salt) 10 000 m², vilket ger din häst gott om utrymme att röra sig på utan att bli attackerad. Det förutsätter kanske att hagen är helt flack så att vampyrerna ser den lika bra som din häst.

Hittade en bra illustration på hur det funkar. Kolla här!

Fler vapen mot blodsugarna:

Insektsmedel: Det finns massor av recept på egen tillverkning av flugspray och en hel uppsjö av färdigblandade mer eller mindre giftiga preparat att köpa.
Man skall komma ihåg att många av preparaten innehåller något slags gift som ibland orsakar allergiska reaktioner på hästen. Allergier som kan visa sig som nässelutslag, ödem eller ännu mera klåda. 

Har din häst eller ponny riktigt stora problem kanske du kan fråga din veterinär om vilket insektsmedel som är bäst för din häst. De har ofta riktigt effektiva preparat att skriva ut på recept.

Täcken: Skydda din häst med ett flugtäcke under de värsta timmarna. Bäst är att kunna ta in hästen eller ponnyn när det är som värst mitt på dagen. Lösdrifter med skugga brukar också vara en populär plats för hästarna och som ger skugga där insekterna inte trivs lika bra.

Rid vid gryning eller skymning: Bromsar och blinningar är mest aktiva mitt på dagen.

Kom ihåg: Bromsar och blinningar är en del av sommaren (äh!), men det finns saker du kan göra för att skydda och hjälpa din häst. Med lite extra omsorg och moderna vapen som TaonX eller någon annan liknande bromsfälla, kan du se till att din häst har en behagligare sommar.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *