En av mina kära hästar, Florence haft lite otur och konvalecerar just nu. Jag har självklart använt min Biolight flitigt och det verkar ha gett resultat.

Hon är ohalt men måste stärkas upp ordentligt och under en lång tid.

Går det att laga en trasig häst?

Jag är medveten om att det inte alltid går att ”laga” en trasig häst men jag vet också att tiden och rehab är jätteviktig för resultatet. Vattenträning hade varit kanonbra men jag har tyvärr inte rätt förutsättningar för att ge Florence den typen av träning. Jag vill också kunna ha kontinuitet på rehabträningen.
Vi har väldigt platt mark här på Varaslätten så skogspromenader är svårt att få till då vi måste åka i väg till en skog – och eftersom Florence inte är så förtjust i att åka transport blir det inte särskilt enkelt att genomföra.

Jag har från att bara ha promenerat henne på slätt underlag numera lagt till tömkörning. Fortfarande övervägande i skritt men har även lagt till bomträning under skrittpassen. Det är ju ett bra sätt för henne att använda hela sin kropp eftersom hon måste ha koll på sina ben och lyfta ben, mage och rygg för att ta sig över bommarna.

Dags att prova något nytt – Balanspaddar för häst

Jag har länge varit fascinerad av hur balanspaddar sägs kunna hjälpa hästen att förbättra sin hållning och rörelse. Balanspaddarna skapar ett kontrollerat, ostabilt underlag som aktiverar de små, djupa stabiliserande musklerna, vilket i sin tur kan ge en rad positiva effekter. Vad jag har uppfattat kan balanspaddarna bland annat ge hästen:
• Bättre balans och koordination: Att stå på en svajig padd kräver att hästen ständigt justerar sin vikt och position. Det är som ett gym för balanssinnet!
• Starkare muskler: De djupa stabiliserande små (och stora förstås) musklerna är viktiga för en god hållbarhet och det i sin tur är ju skadeförebyggande.

Jag har köpt två sorters balanspaddar med olika hårdhet från det företag som kanske är en av landets bästa rehabkännare på häst. Jag outar inte vilket företag här eftersom jag inte frågat om lov ännu och jag vill gärna se resultatet först. Företaget sålde ut inneliggande paddar av en tidigare, väl beprövad och omtyckt sort till förmån för sina nya som de tagit fram själva.

Nu sätter vi igång med rehab 2.0 på Florence

Det ska bli så kul att se hur Florence reagerar på balansutmaningen! Jag tänker självklart börja med korta pass och låta henne vänja sig vid det svajiga underlaget. Jag hoppas att hon kommer att tycka att det känns okej att balansera på dem. Att tvinga en häst att stå på en balanspadd är ingen bra idé och kanske till och med omöjligt!
Men jag är supertaggad på att testa dem. De är på väg hem med posten. Spännande!  Jag kommer att dela med mig av mina erfarenheter och Florences framsteg här på bloggen när vi testat ett tag.
Har ni testat balanspaddar till era hästar? Vad har ni för erfarenheter?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *