Ett sånt galet väder det varit detta år. Eller hur!
Först en värmen som fick hövallarna i stora delar av Sverige att torka på rot. Vallen slutade växa och många fick slå sitt gräs tidigare än beräknat. Skördarna blev katastrofala på många håll.

På Jonastorps Gård slog vi också våra vallar mycket tidigare än beräknat då vi inte ville att gräset skulle torka bort. Vi fick ungefär hälften av vad vi normalt får på vallarna. Sen tänkte vi som många andra att det kommer regn och sätter fart på en hyfsad andraskörd och… Regn har vi fått ja! Men alldeles för mycket och därutöver ingen värme.
Våra vallar är gamla och ogödslade så där blev ingen fart kan man säga.

nyslaget inplastat hö som står på en äng för hästar

Jag tycker otroligt synd om alla bönder som lever på grovfoder och köttproduktion. De som säljer hö, hösilage och ensilage har varit tvungna att höja sina priser.
Tyvärr finns det även höbönder som saltar på priset lite extra vilket gör att varken hästfolket eller andra djurhållare har råd att fylla upp med årsransonen.

Nu bor vi ”på Schlätta” vilket gör att vi oftast kan hitta prisvärt och bra hö i vår närhet. Men i år har även vi som många andra hästägare svårt att känna oss nöjda med pris och kvalitet.
Vårat eget hösilage räcker i princip hela säsongen men vi köper också alltid in torrhö som vi fodrar med fram till december och sedan även hö som vi kan använda från vårvintern och framåt. Hösilage klarar ju inte värme och det räcker att det är lite varmare än kylskåpstemperatur för att det skall bli dåligt på några få dagar. Vintertid då det är +5 och kallare klarar sig balarna runt en vecka men är det varmare blir i vart fall jag väldigt försiktig.

Saker jag lärt mig om grovfoder

  1. Analys är bra för att få lite riktvärden på gräsets sammansättning. Efter analysen kan man göra en bra foderstat och komplettera med det som saknas. Naturligtvis skall man utgå från hur hästen ser ut också 😊
  2. Gammal ogödslad vall håller ofta låga proteinvärden. Eko är inte alltid bäst ur ekonomisk synpunkt.
  3. Man kan fluffa upp en hösilagebal om man inte gör åt hela balen på tre-fyra dagar om det är varmt ute. Men man måste fluffa upp den direkt när man öppnat den. Har det börjat gå värme i den är den ”farlig” att fodra med.
  4. Finns minsta värme i en bal skall den kasseras – den håller på att ruttna – värmen är en process man skall akta sig för.
  5. Lukta noga – luktar det sjöbotten, aceton eller något annat skumt så kasserar man balen. Annars kan man lätt få dyra veterinärräkningar och i värsta fall en död häst.
  6. Hö skall inte damma! Kommer det småkrafs från hö är det inte damm. Men om det blir som fin rök är det mögel eller jord. Inget av det är bra för hästmagar.

Det finns naturligtvis 100 saker till att säga om hö och en del kanske inte håller med mig. Helt ok 😉

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *