I dagarna fick jag analyssvaren på mitt eget hösilage och jag blev jätteförvånad! Värdena var helt ok.
Jag trodde verkligen att proteinhalten skulle vara i botten men så var det inte. Kvoten låg strax under 6 vilket är helt ok i dessa tider.
Socker fanns en hel del dock men mina hästar är inte särskilt känsliga för det tack o lov.
I dagarna väntar vi hem torrhö från en av våra bönder här i trakterna. Mängden hö vi får hem räcker gott fram till jul och en bra bit in i vår. Frågan är om det klarar sig från fukt och kanske blir dåligt. Hö är så himla känsligt.
Vi ställer balarna på pallar i vår maskinhall och täcker dem sedan med presenning.

Hur förvarade man hö förr

Vi förvarar det i vår stora maskinhall, täckt så att fukten inte skall komma åt. Där inne är det alltid torrt. I vart fall vad vi vanliga människor upplever.
Maskinhallen är dessutom byggd i trä vilket är rätt ovanligt. Det gör att det alltid är fin ventilation därinne.
annars kan det ju precis som ridhus i plåt bli rått som tusan och det tror jag är illa för hö som är oplastat.

Förr i tiden förvarade man alltid sitt hö ovanför stallet som man kallade för höskullen. Om det höll sig fräscht in på våren vet jag inte. Det är lätt att tro att det var det perfekta förvaringssättet och det kan nog ligga en del i den tanken. Höskullen var alltid ventilerad med springor mellan brädorna tillskillnad från ytorna där djuren var. Innertaken var nog förhållandevis täta vilket kanske gjorde att inte fukten tog sig in på logen eller höskullen.

Idag bygger man sällan sådana stall att det finns höförvaring på skullen. Kanske det beror på brandrisken, ekonomi eller vad vet jag. Det är säkert därför som man oftast använder hösilage i stallen numera. Det är ju enklare att förvara och påverkas inte av yttre omständigheter.

Våra hagar är i vart fall fulla med gräs och hästarna går fortfarande och betar dag och natt. De använder gärna sin lösdrift på nätterna och när det regnar mycket. De verkar älska att hänga därinne och Azta sover ofta liggande där.

Hur har du det med grovfoder, analyser och bete? Klarar du dig?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *