Foderring-for-ho

Måste bara dela med oss om vår erfarenhet av dessa grymma foderringar som sparar oss massor av jobb då vi slipper kratta upp massa hö från backen. Våran Zara är lite av en expert på att söla omkring med sitt hö och trampar sedan ner det i backen. Det som hamnar där vägrar hon att äta.
Det kanske är lite tur att hon ratar det med tanke på alla bakterier som ligger där. Gammalt hö som börjat ruttna på backen (och det går rätt snabbt) kan ju leda till rätt mycket elände i hästarnas magar. Det kanske inte är jättevanligt men det händer oftare än man tror att hästar blir riktigt sjuka av att äta sin mat i lerjord eller grus som är förorenat.

Grovtarmsinflammation / Kolit på häst

Kolik vet de flesta vad det är – ett samlingsnamn för ”ont i magen” hos hästen. Men ordet Kolit fick vi lära oss betydelsen av på ett sorgligt sätt för några år sedan. Första gången jag (Klara) stötte på ordet var i ett stall med ett 20-tal hästar. Där blev två islandshästar riktigt sjuka av just Kolit. De gick i samma hage och åt sitt hö rätt på backen som ofta var riktigt lerig. Den ena hästen gick inte att rädda och den andra fick stå på klinik lång tid för att klara livet.
Grovfodret höll god kvalitet så det var troligtvis den förorenade marken som utlöste koliten. Veterinärerna kunde inte komma på någon annan orsak. Fler hästar i det stallet drabbades av ”vanlig” kolik med jämna mellanrum. Så onödigt…

Skyddar grovfodret och sparar pengar

Vi själva hade små lådor av 4-st pallkragar till våra hästar i hagen vilket gjorde att merparten av grovfodret klarade sig från leran.
Men Zara gillade att klia sig på dessa hölådorna vilket skapade andra problem istället. Hon skar sig på de där beslagen som pallkragarna har. Det slutade med att vi slog in hela lådan i någon slags gummimatta för att eliminera skaderisken. Ganska bökigt faktiskt och skitfult 😛
En tjej i stallet hade släpat in en sån där stor cementring till sin häst. Det funkade också tills hästen fick för sig att klättra in i ringen och skadade sig illa i ett ligament. Man tror inte det är sant. Hästar kan verkligen fixa skador på de mest otroliga sätten.
Hur som… Hö-ringen som jag älskar är den som visas på bilden. Det finns massor att säga om den men det får bli i ett annat blogginlägg.
Här finns en liten film som visar hur den funkar hos hästarna. Jag har lånat filmen av tillverkaren i Danmark.
Skulle någon av hästarna få för sig att klättra in i den så kommer de enkelt loss…utan att dra av en sena förhoppningsvis.

Självklart hittar du höringen i vår webbshop 😀 och man kan även köpa den utan slowfeeder-insatsen

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *