Äntligen är våren i antågande. Markerna ger vika när tjälen släpper och många av oss hästägare tjurar över tappskor, leriga hästar och söndertrampade hagar. Här på Jonastorp är vi ganska förskonade från lera men just nu när marken är så känslig trampas det upp lite även här. 

Vi har just byggt ut våran lösdriftshage nu i vår och fyllt ut med massor av grus. Det känns superbra.
Hagen är så pass stor att hästarna faktiskt gott kan samsas i bara den hagen när markerna är som känsligast. De kan verkligen röra sig i alla gångarter och kan komma undan lätt om någon av kompisarna är på dåligt humör.
Visst bär det emot lite att hålla dem borta från att pilla i gräset men ibland får man ta det goda före det onda och våra hästar har fri tillgång på sitt grovfoder via de smarta balringarna med slowfeederinsats. Så de är säkert rätt nöjda ändå och det är bara några dagar de blir utestängda från gräset. 

Att gräva efter gräsrötter såhär års är väldigt populärt tydligen. Jag brukar vara extra noga med att ge våra hästar loppfrön under vissa perioder.
När de håller på att krafsa efter rötter gissar jag att de lätt får i sig en del jord eller sand och sånt kan orsaka kolik. Så loppfrön står på deras vårmeny.

Hjälp att räkna ut hur många stolpar och hur mycket elband eller elrep du behöver för dina hästhagar

Hur som så tänkte jag tipsa om hur du enkelt kan beräkna hur mycket material du behöver för att få rätt mängs av staketstolpar och band när du skall göra nya hagar (eller renovera gamla hästhagar såklart). 

 • Gå in på eniro.se
 • Leta upp din gård via din adress
 • Välj kartfunktionen
 • Ta fram satelitkartan så du ser dina marker tydligt – Det går att förstora kartan rätt mycket så du ser vart du vill ha staketet ordentligt
 • Använd mätfunktionen som visas som en linjal i eniros fönster i högra, nedre hörnet
 • Pricka ut hela hagen och när du är färdig väljer du ”klart” som visas bredvid din senaste linje
 • Mätstickan räknar ihop avstånden du satt dina prickar på och du får en totalsumma på antal meter

  Lite trixigt att bli vän med linjalen först men efter en stund får man kläm på det. Det är verkligen en stor hjälp och helt gratis dessutom.
  Du får faktiskt en hyfsad uppskattning på måttet och din hästhages materialåtgång. Inte på pricken såklart men väldigt nära i vart fall.
  Du slipper stega runt i markerna och kan sitta över en kopp te och planera för dina hästhagar.
  Har du inte provat så gör det. Du kommer nog att gilla funktionen. 
  På bilden ser du nog hur jag menar. Visst är det smart 🙂

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *