Dags att sätta staket i hästhagen
Det där med hur man sätter elstängsel är inte enkelt om man aldrig gjort det tidigare.
Man behöver ju mer än bara stängselstolpar, stängseltråd eller stängselband och aggregat.
Här har jag hämtat text ifrån Fogas sida som förklarar ganska enkelt hur det skall se ut.
Eltråd, elband eller elrep?
Om du skall välja eltråd eller elband kan man diskutera efter erfarenhet eller smak. På Jonastorps Gård har vi valt svarta band för att vi tycker att det är snyggast. Vad man alltid skall komma ihåg är att det inte är varken stängseltråden eller stängselbanden som håller inne hästarna – det är elen.
Därför är det jätteviktigt att välja stängselband eller stängseltråd med rätt ohm-tal. Ni vet den där symbolen som ser ut såhär: Ω
Ohm-talet (Ω) skall vara lågt för att ge bäst kraft i häststängslet. Ju lägre Ω desto mindre motstånd har elen att ta sig igenom. Sedan är det naturligtvis en fördel att ha rostfria ledare (de tunna elslingorna som sitter invävt i elbanden eller elrepet) så att inte de rostar sönder.
Här kommer guiden 🙂
En guide för att stänsla med elstaket för hästhagar eller för andra djur.
Följ enkelt dessa steg för att planera din stängselsättning Siffrorna i beskrivningen motsvarar siffrorna på bilden.
1. Elaggregat till hagen:
Aggregatet är kärnan i ditt elstängsel. Elstängselaggregatet pulserar ut ström i ditt stängsel som håller djuren inne i hagen.
För att välja rätt storlek och modell på aggregat behöver man veta följande.
Ska jag ha 230V eller 12V anslutning?
Hur långt är områdets teoretiska sträcka? Multiplicera sträckan med antal trådar/band.
Gör en bedömning på områdets växtlighet. Låg, medel eller hög.
2. Jordning och jordspett:
En ordentlig jordning är jätteviktigt för att få bra spänning i ditt stängsel.
En riktlinje är att ha lika många jordspett som antalet Joule på ditt stängselaggregat.
Underlaget där jordspetten sätts i påverkar också jordningen.
Tips från min mamma!
Sätt jordspetten på ett ”blött” ställe, dvs inte nära en vägg där taket skyddar marken. Där blir för torrt och jordningen kommer att bli dålig.
På vintern blir det ofta dåligt med ström i staketen och det beror ofta på att det är så torrt i marken där jordspetten sitter. Det kan även bli så på sommaren. Häll massa vatten på spetten så att det går ner väta i marken där de sitter så kan det hjälpa strömmen att bli kraftfull igen.
Sätt successivt ner fler antal jordspett 2-3 meters mellanrum ca. 90 cm ner i backen. Skydda spetten (och hästarna) från spetten.
Du kan mäta din jordning med hjälp utav ett mätinstrument. 0-300 volt är OK. Har du över 300 volt skall du sätta i fler jordspett.
3. Åskskydd:
Ett åskskydd kommer spara dig dyra reparationskostnader i längden. Monteras mellan aggregatet och stängsellinan och förhindrar att aggregatet blir skadat när åskan slår ner i din hage.
4. Matarkabel:
Foga säljer olika typer och längder av matarkabel. Alla matarkablar från Foga är dubbelisolerade anpassade för att kunna gräva ner. Kabeln kan användas mellan jordningen lika så till elstängslet. En bra matarkabel leder strömmen bättre och ger högre spänning och bättre jordning till ditt elstängsel.
5. Stängselstolpe:
Generellt när man ska sätta sitt elstängsel brukar man utgå ifrån en fråga. Skall det vara permanent eller tillfälligt? Skall man ha ett permanent elstängsel tycker vi att Equisafe stängselstolpar av flexibel plast är bästa alternativet. De håller i evigheter och inbjuder inte att tygga på vilket väldigt många hästar brukar roa sig med under vårvintern. Vid ett tillfälligt stängsel är det betydligt lättare att använda sig utav stick-i-stolpar. Enkla att sätta ner och förflytta men de är lite luriga tycker jag.
Oavsett om du tänker använda Equisafes stängselstolpar, stick-i-stolpar eller vanliga traditionella trästolpar är det jätteviktigt att ha rejäla hörnstolpar på alla ställen som staketet ändrar riktning. Det måste gå att sträcka ut eltråden, elrepet eller elbandet ordentligt utan att resten av stolparna blir skeva (så fult!) Höjden på en stängselstolpe beror i första hand på vilket djurslag du skall stängsla in. Vi har valt 180-200 cm höga stolp hos oss för att få riktigt höga staket till våra stora hästar. Ju mer stolpe du får ner i marken desto rakare håller de sig. Vi kör ner våra ca 60 cm i marken.
Bor du norrut där det kommer stora snömängder behöver du naturligtvis ännu högre stolpar eftersom snön kan bygga en meter upp i hästhagen (herregud!!).
6. Omskiftare:
En omskiftare är utmärkt om man vill tillföra ström till två hagar med samma elstängselaggregat. På omskiftaren finns det ett nollläge som bryter strömmen i hagarna. Ett läge1, eller läge2 för att välja vilken hage man vill strömföra samt ett läge1+2 som ger ström till bägge hagarna.
7. Hörnisolator:
Beroende på vad du sätter för staket (elrep, elband, eltråd) har Foga ett brett sortiment av isolatorer. Kika gärna här…
8. Anslutningskabel:
Det finns mängder med anslutningskablar. Det finns anslutningar för tex band->band, aggregat->jordspett, band->tråd mm. Kika gärna här för att hitta den anslutningen du behöver. Vi tar gärna hem det du behöver snabbt.
9. Band, rep, tråd:
Ditt val utav stängsellina är till största del smaksak men även lite beroende på djurslag. Har du ett djurslag som kräver en större stöt såsom ett får rekommenderar vi att använda järntråd för bättre ledningsförmåga. Skall du däremot stängsla tex hästar som är väldigt känsliga räcker det med elband eller tråd. Alla linor finns i olika färg, storlek, tjocklek, längder och mått. Det finns billigare alternativ och dyrare alternativ med olika nivåer av kvalitet, garantier och ledningsförmåga.
10. Grindhandtag:
Till din öppning finns olika alternativ. Vi har tillgång till Fogas sortiment blandannat såsom handtag på rullkoppel, både för band och rep. Vanligast är att köpa separata grindhandtag att fästa i den befintliga tråden.
11. Trådspännare:
Anpassa din trådspännare efter stängsellinan. En grövre variant till järntråd medans du kan köpa en enklare till elband.
12. Skarvar:
Att skarva sitt elstängsel ordentligt kommer att underlätta i längden. Varje skarv påverkar strömstyrkan i ditt stängsel. Se över ditt stängsel med jämna mellanrum för brott.
13. Plaststolpe:
Att kombinera ditt elstängsel med plaststolpar (stick-i-stolpar) är ofta en smidig lösning om du snabbt behöver avskilja en del av din hage eller begränsa betesområdet. Enkla att förflytta men inte helt riskfria. Jag gillar egentligen inte denna typ av stolpar. Men de är bra att ha vid akuta lägen.
14. Isolatorer:
Lika här som stängsellinorna finns det mängder med varianter. Billiga såsom dyrare med finesser och längre livslängd. Välj den som passar dig bäst.
15. Varningsskylt:
Läs på innan du sätter ditt stängsel. Vart och hur omgivningen ser ut. I vissa fall är man tvungen att sätta ut varningsskyltar. Vi rekommenderar alltid att sätta ut varningsskyltar.
16. Grindisolator:
Isolatorer anpassade för grindöppningarna. Två ändar på isolatorn för att leda ström. Enkelt att haka i tex grindhandtagen. Använd dessa steg som en grund för att planera och bygga ditt elstängsel. Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig så vägleder vi dig till rätt produkter.