Hur många gånger har man inte stått där i en hage med spett och slägga, svettats och kämpat för att få ner staketstolpar. Jag har i vart fall gjort det massor av gånger. Dagen efter stolpningen är man helt kass i armar och rygg – eller hur.
Men vad gör man inte för att få till en bra hage till sina kära hästar 😉
Nu på senare år har jag tagit till smartare metoder (tycker jag i alla fall). Till att börja med använder jag gärna min pappa och min kära sambo till att sätta stolparna. De är ju män och de flesta män älskar maskiner.
Det hela började egentligen med att vi bestämde oss för att sätta Equisafes plaststolpar istället för alla dessa förbaskade, ruttnande, söndergnagda trästoplar. När vi köpte gården satt det trästolpar som häststaket, med närmare 5 meter emellan och ett taskigt, söndervittrat elrep emellan.
Våra hästar har aldrig varit varken rymmare eller gnagare men staketen såg så sorgliga ut att vi bestämde oss för att byta ut alla.

Söndergnagad trästolpe i hästhagen

Vi har sedan tidigare jättefina Equisafe RS-staket på gården. Fast egentligen är det A-staket vi har eftersom de är över 30-år gamla och företaget har hunnit byta namn sedan dessa staket sattes i jorden. Equisafe har även vanliga hagstolpar i olika färger, tjocklekar och längder och de håller otroligt mycket längre än de där kassa trästolparna vi hade på våra marker. Jag vet att stolparna sattes ner i marken 3-4 år innan vi köpte gården 2019. Hälften av stolparna gick av när vi ruckade lite på dem och det var ju lite skrämmande. Trästolpar kostar ju en hel del och när jag skriver detta inlägg är det samma pris på trästolpar som det är på plaststolpar. Rätt sjukt tycker jag.

Hur som så tog min sambo Anton och min pappa Markus saken i egna händer. Eller jah… jag bad väl dem snällt i vart fall ;P
De tog ner alla gamla staketstolpar i trä – köpte en bra jordborrningsmaskin som går på bensin och satte igång att stolpa på nytt. Plaststolparna skall ju inte slås ner utan man borrar i jorden – sätter stolpen på plats och klappar till stolpen i toppen (med en liten bräda emellan för att skydda stolpen såklart).

Eftersom vi bor längs en landsväg valde vi extra höga stolpar med tre breda band närmast vägen.
Staketen syns väldigt väl och vi satte stolparna tätt för att det skulle se mer rejält ut i hästarnas ögon. Till detta kopplade vi ett kanonbra elaggregat så att det blev riktigt bra med ström i.

Equisafe plaststaket med elband för hästhage

Vi valde att sätta band istället för elrep. Solparna har ju förborrade hål så att man slipper sätta dit isolatorer (billigare och smidigare) men banden trädde vi inte igenom hålen. Det hade sett knäppt ut och funktionen kanske hade blitt sämre.
Nej vi använde buntband!! Så himla smart! Tipset fick vi faktiskt av Equisafe.

Pappa borrar hål för våra Equisafe häststaket på Jonastorps gård

Långt inlägg men jag brinner verkligen för plaststaket.

Jag avslutar med en liten film jag gjorde som en liten reklamfilm på TikTok.
Det är min pappa ni ser jobba på filmen. Vad tror ni? Har jag talang som speakerröst 😀 ?

Similar Posts

2 Comments

  1. Ja, det är precis så smidigt att sätta plast stolp som du beskriver!
    Så många gånger vi nött med spett, slägga och trästolp helt i onödan!
    Säkerheten i hagarna uppgraderades med de rejäla elbanden, dessutom ser det snyggt ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *