En del stallägare är otroligt noga med val av staket, val av tråd eller band, köper rejäla stolp och tycker sedan att strömmen är överflödig eftersom staketen syns och är respektingivande för hästen ändå…

Min personliga uppfattning är att du egentligen skall kunna ha spindeltråd med bra ström för att hålla inne din häst i hagen.
Jag tänker att en häst han ta sig igenom i princip alla staket och i de flesta fall även hoppa över staketet om de skulle få lust.
Strömstaket kan ju egentligen vara hur tunna som helst om man alltid har bra fart på elen…eller?
Hästar tycker oftast att elstaket är väldigt läskigt om de fått sig en bra stöt tidigare. Det gör att de håller sig en bit från allt vad eltrådar och elband tror jag.

Vilken typ av häststaket skall man välja?

På vår gård har vi valt två sorters staket. Det ena är Equisafes 3-slaniga staket och det andra är plaststolpar med elband.

Vi valde 40 mm breda band mest för att vi tänkte att hästarna ser det bättre. Egentligen kanske det inte gör någon skillnad i praktiken då hästarna säkert hade sett 20 mm lika bra. Men det är just för känslan 😉
Valet av de breda banden gjorde vi alltså inte för att det är starkare. Faktiskt vill vi inget annat än att bandet skall gå av om någon häst skulle fastna.

Vilken av hagarna nedan skulle du valt för din häst?

Hästhage med elektriskt staket
Hästhage med elektriskt staket
Hästhage med elektriskt staket

Stick-i-stolpar är räddningen och djävulens påfund när de används fel

I ett stall vi stod inackorderade i hade man delat av en hage med ”stick i stolp”. Du vet – såna där tunna pinnar med en metallspets som man bara sticker ner i jorden och fäster tråd eller band i.
De är väl egentligen inte tänkta att användas permanent tror jag och de ser gärna förjä..igt ut med den typen av staket då det brukar luta åt alla håll och kanter. Däremot är denna typ av stolpa käcka för tillfälliga lösningar om man nu verkligen har bra med ström i tråden. Inte snyggt men som sagt en bra, akutlösning för en liten hage eller avgränsning.

Hur som…tillbaka till stallet som använde ”stick i stolp”. Där gick en häst igenom trots att det var ström i. Hästen rev med sig över 100 meter band och de små stolparna hängde kvar i ett pärlband. Hästen blev så illa skadad att den tillslut fick tas bort pga skadorna och den tunga medicineringen. Så himla tragiskt. Jag tror att om elbandet varit fäst vid traditionella trästolpar eller plaststolpar som vi har, hade faktiskt bandet gått av och hästen hade klarat sig bättre.
I den bästa av världar skall man sätta speciella skarvlås med en slags liten vass kant som gör att bandet går av om något fastnar i det.
Blir det ett visst tryck på bandet så skall det gå av även om du inte har dessa speciella knivskarvar.
Banden är inte gjorda för att klara motståndet från en häst. Det är elen som skall hålla hästen i hagen. Eller hur?

Hur tänker du angående ström i staketen? Har du bra fart i staketet?

Ps. I ett annat inlägg kommer jag att skriva mer om min syn på staket.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *